Putyin megnevezte az Északi Áramlat felrobbantásának megrendelőjét

Wertheim László írta 2022. 10. 01., szo - 13:27 időpontban

Putyin a Kremlben beszélt a két donbásszi köztársaság, valamint az Ukrajnától függetlennek nyilvánított Herszon és Zaporozsjei régiónak az Orosz Föderációba való felvételéről szóló szerződések aláírása előtt. Az Északi Áramlat vezetékein hétfőn csökkent a nyomás, ami után négy gázszivárgás jelentkezett. Az EU és több tagállama szerint a robbanások szándékosak voltak. Putyin terrorcselekménynek minősítette a szombati támadást. Az Északi Áramlat 1 már le volt állítva elhúzódó karbantartás miatt, amikor a szivárgások megjelentek. Az orosz üzemeltető Gazprom a hosszas késedelemért a nyugati szankciókat okolta, amelyeket Moszkva ukrajnai katonai műveletét követően vezettek be ellene. Az Északi Áramlat 2 soha nem volt teljesen működőképes, mert Németország februárban az ukrajnai konfliktusra válaszul leállította a jóváhagyást.

Oroszország szankcionálása már nem elég az USA-nak, amely most a szabotázsra váltott - állította az elnök. Az Egyesült Államok szervezte meg az orosz földgázt Németországba szállító Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 gázvezeték felrobbantását a Balti-tengeren, mert "nyilvánvalóan" hasznot húznak belőle - mondta pénteken Vlagyimir Putyin elnök.

Putyin azzal vádolta Washingtont, hogy megpróbál nyomást gyakorolni az EU-ra, hogy tiltsa be az orosz szállításokat, hogy "teljesen rátegye a kezét az európai piacra".

Putyin megnevezte az Északi Áramlat felrobbantásának megrendelőjét. "Oroszország szankcionálása már nem elég az USA-nak, amely most a szabotázsra váltott" - állította az elnök. Az Egyesült Államok szervezte meg az orosz földgázt Németországba szállító Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 gázvezeték felrobbantását a Balti-tengeren, mert "nyilvánvalóan" hasznot húznak belőle - mondta pénteken Vlagyimir Putyin elnök.

Putyin azzal vádolta Washingtont, hogy megpróbál nyomást gyakorolni az EU-ra, hogy tiltsa be az orosz szállításokat, hogy "teljesen rátegye a kezét az európai piacra". "De a szankciók már nem elégségesek az angolszászoknak" - mondta, orosz rövidítéssel az amerikai-brit transzatlanti szövetségre utalva. "Szabotázshoz fordultak - hihetetlen, de tény - az Északi Áramlat nemzetközi gázvezetékeken végrehajtott robbantások megszervezésével" - jelentette ki az elnök. "De facto megkezdték a közös európai energetikai infrastruktúra lerombolását. Ez mindenki számára nyilvánvaló, aki ebből hasznot húz. Akik ebből hasznot húznak, azok tették ezt".

Antony Blinken amerikai külügyminiszter elítélte Putyin nyilatkozatát, mint a Moszkvából érkező "felháborító félretájékoztatási és dezinformációs kampányok" részét.

"Tényleg nincs mit mondanom Putyin elnök abszurd állítására, miszerint mi vagy más partnerek vagy szövetségesek valahogyan felelősek lennénk ezért" - mondta Blinken az AFP szerint.

 

A borítókép forrása: AP.

Hozzászólások

Bogdán Sándorné

2022. 10. 01., szo - 17:32

Teljes egészében igazat adok Putyinnak. Az USA eredeti célja Európo feletti uralom átvétele, gazdaságának meggyengítése és lerombolása. Ezt a nyugati országok hogy nem veszik észre, amikor egy ilyen egyszerű asszony mint amilyen én vagyok, tökéletesen átlátom, mint eddig minden más politikai történést is.

Új hozzászólás