A proli

Zetényi-Csukás… írta 2024. 06. 29., szo - 08:25 időpontban

A PROLI

-Mensáros László ihletésére, de kizárólag saját kontómra-

 

Prolinak lenni ma nem élethelyzet vagy társadalmi csoporthoz való tartozást jelent, hanem az egyre inkább szaporodó közösségük gyűjtőnevét és viselkedést. Létezik baloldali és jobboldali proli is. Egységük korrajz, valami elnagyolt objektívvel vett szatirikus korkép (kórkép).

A proli azt sem tudja, hogy ő proli. Hiába tartasz tükröt, azt hiszi, hogy nem az övé a tükörkép. Mindig másra alkalmazza az őt megillető kritikát, ebben sohasem vét hibát.

Vele meg se próbáld az építő vitát, ahol az érvek cserélnek gazdát, mert az ő eszméje már régtől megvan, és nem engedi senkinek áthágni azt. Igazából nem is hall téged, elnyomja a szavaid értelmét a gyűlölete. A hitét megingatni nem tudod, hiszen a hite az egyetlen érvrendszere.

Nem szereti a tudományt. A tudás ellen éppen elég számára a saját kútfeje, a Facebook és a „mestereitől hallott” - számára értéket teremtő- vendéggondolat, kölcsöntapasztalat.

Veleszületett intelligenciáról beszél és a főiskola, vagy egyetem számára egyenesen büntetés. Írni-olvasni önnön helyesírása szerint képes, beszédét saját beszűkült retorikája alapján fogalmazza meg. Neki ez éppen elég, nem tűr meg más szabályt.

Meggyőződése, hogy minden siker, mit elértél az öledbe pottyant, vagy előle vetted el. Állítja, hogy mindenhez tisztességtelenül jutottál és az összes szerzeményed alanyi jogon neki jár.

Jellemző rá, hogy gyűlöl mindent, ami számára el nem érthető: a tudásod, az átlagosnál elegánsabb ruhád, a használt autód, a létbiztonságodat, a munkával élért konszolidált életed, az anyagi javaidat, a csinos feleséged, a tehetséges gyermekedet és mindent, ami irigyelhető.

Ő a proli; a gyűlölség és az ostobaság folyójába vízhordó.

 

 

Zetényi-Csukás Ferenc

Új hozzászólás